Зустріч народного депутата України від фракції «Опозиційний блок» Наталії Юріївни Королевської з представниками чорнобильських організацій України

10 грудня п.р., з ініціативи ВГОІ «Союз Чорнобиль України» відбулася робоча зустріч народного депутата України від фракції «Опозиційний блок» Наталії Юріївни Королевської з представниками чорнобильських організацій України, серед який Міжнародний благодійний фонд «Діти-інваліди Чорнобилю», Всеукраїнська організація ветеранів Чорнобилю, Фонд інвалідів Чорнобилю Деснянського району м.Києва, Міжнародна організація «Союз Чорнобиль».
У вступному слові Н.Ю.Королевська зазначила, що в кожного покоління - свої герої. Але навіть у наш буремний час не можна забувати подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС і, тим більше, порушувати питання про скасування усіх пільг для чорнобильців, «заморожувати» їхні пенсії, щоб вивільнені кошти направляти на війну на сході держави.
Недопустити соціального колапсу у взаємодії з громадськими організаціями  - одне з поточних завдань «Опозиційного блоку». Сама Королевська підготувала вже 8 таких законопроектів для розгляду в парламенті.
Президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Володимир Березін підкреслив, що найбільша чорнобильська організація виступає за суверенітет і єдність України, але  й за однакові права для всіх громадян. Зокрема, ВГОІ «Союз Чорнобиль України» проти дискримінації на окупованих територіях Донбасу. І ветерани Чорнобилю не будуть сидіти склавши руки та готові захищати свої права всіма конституційними засобами.
Його підтримав і заступник голови ВОВЧ Павло Шевчук, запропонувавши владі, опозиції, чорнобильським організаціям разом сісти за «Круглий стіл» і невідкладно шукати шляхи виходу із соціальної кризи.
Н.Ю.Королевська заявила, що вже просто сьогодні ініціюватиме зустріч чорнобильців у Комітеті соціальної політики Верховної Ради, щоб спільно вияснити як об’єднати зусилля для розумного діалогу з владою, утворивши спеціальну робочу групу за участі представників незахищених верств населення.
Петро Олексієнко з Фонду інвалідів Чорнобилю нагадав пані Королевській, що його організація зверталася до неї ще в якості Міністра соціальної  політики України із своїми пропозиціями, але відповіді так і не дочекалися. Тож просимо зараз взяти участь у спільному написанні листів до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів про нашу позицію і готовність захищати наші права аж до актів громадянської непокори.
Президент Міжнародного благодійного фонду «Діти-інваліди Чорнобилю» Валентина Колеснікова, зокрема, сказала : «Ви, як парламентарії, маєте підказати нам, як вірно написати такі листи не лише нашій владі, але й міжнародним інстанціям, та поінформувати їх про порушення прав людини в Україні».
Голова виконкому Міжнародної організації «Союз Чорнобиль» Валерій Макаренко запропонував добиватися підписання нового Меморандуму чорнобильських організацій з владою, яким регламентуватиметься увесь спектр відносин з Кабміном, Держбюджетом, Пенсійним фондом, Мінохорони здоров׳я і т.д.
Щодо виплат пенсій чорнобильцям на окупованому Донбасі, то якщо держава не в змозі це забезпечити сама, то, може, слід доручити це громадським організаціям та волонтерам?
Депутат Королевська повідомила, що «Опозиційний блок» вже подав позови до Конституційного Суду та судів різних рівнів за відміну дискримінаційних постанов Кабміну, щоб встигнути до прийняття Держбюджету на 2015 рік.
Віце-президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Володимир Яценко тут же передав Королевській пропозиції по вдосконаленню соцзахисту чорнобильців на сучасному етапі і попросив оприлюднити їх у парламенті.
Віце-президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Володимир Кобчик відзначив, що з урахуванням інфляції, наші пенсії нині вже зменшилися в 2,2 раза. І це при тому, що досі не діє ст54. п.4 чорнобильського законодавства  про пенсійне забезпечення в редакції до 2008 року.
Ми зайвого не просимо, але наполягаємо на виконанні Закону!
На завершення зустрічі народний депутат Н.Ю.Королевська запевнила, що негайно розпочне діяти з урахуванням всіх висловлених пропозиції.